Van hernia tot herwonnen kracht. 

De pijn was er van de een op de andere dag. Ik werd er mee wakker. Dag na dag leek de pijn alleen maar erger te worden. Het was een mysterie waar het door gekomen was, ik had niks geks gedaan. Werkelijk een raadselachtige kwelling die geen genade kende.
Mijn rug verstijfde volledig, en ik kon niet meer buigen, zitten, of zelfs fatsoenlijk lopen. Na twee weken besloot ik dat het zo niet verder kon. Ik zocht hulp bij een fysiotherapeut, hopend op verlichting. Deze professional probeerde mijn rug te verzachten en voorzag me van oefeningen die ik thuis moest doen. Helaas, zelfs een simpele wandeling was een pijnlijke opgave, terwijl iedereen die mijn vorige blog heeft gelezen, weet dat hardlopen mijn ontsnapping bij uitstek is . Ik voelde me diep ongelukkig omdat ik mijn actieve leven had moeten opgeven. Met immense inspanning probeerde ik mijn rug geleidelijk te buigen, telkens een beetje verder.

Na talloze sessies bij de fysiotherapeut leek er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zijn. Ik besloot het hardlopen weer op te pakken en tot mijn verbazing leek mijn rug er soepeler door te worden. Maar er was één vurige pijn die bleef terugkeren: een genadeloze kramp in mijn bilspier, vooral wanneer ik na het zitten weer opstond. Dry needling bood geen oplossing. Toen de kramp zich een weg baande tot in mijn kuit, werd het bij de fysiotherapeut duidelijk wat er aan de hand was. Ze zei: "Je hebt een scheurtje in je tussenwervelschijf." Het klonk op het eerste gehoor onschuldig, maar na een korte zoektocht op internet drong het pas goed tot me door: ik had een hernia!

Het was best een klap, vooral omdat de fysio mij dringend afraadde nog te gaan hardlopen. In eerste instantie dacht ik dat ik dat best nog kon doen en ging zelfs nog een paar keer heel eigenwijs gewoon hardlopen. Maar langzaam drong de waarheid tot me door - ik was niet slim bezig. Als ik zo doorging, zou ik misschien wel nooit meer kunnen hardlopen. Als je mijn vorige blog hebt gelezen, weet je hoe cruciaal hardlopen voor me is geworden sinds mijn bijna burnout. Het loslaten daarvan was een zware opgave, maar uiteindelijk stopte ik volledig.

Ik zocht het hele internet af, op zoek naar een eenduidige oplossing om zo snel mogelijk van deze hernia af te komen. Helaas, die vond ik niet. Ik was ook nieuwsgierig of er mensen waren die na een hernia weer begonnen met hardlopen, maar er was weinig te vinden. Mijn zorgen groeiden. Ik bleef trouw de oefeningen doen die mijn fysiotherapeut me had gegeven. Ik voorkwam zitten zoveel mogelijk en als het niet anders kon, zat ik kaarsrecht op het puntje van mijn stoel. Na verloop van tijd kon ik zelfs zitten met een handdoekrol tegen mijn onderrug voor extra ondersteuning.  

Een oefening die ik vaak deed, was liggen op mijn buik en dan mijn bovenlichaam langzaam omhoog tillen. Deze oefening schijnt een van de meest effectieve te zijn bij een hernia, omdat je een tegenovergestelde beweging maakt. Daarnaast voegde ik rug versterkende oefeningen toe aan mijn dagelijkse routine. Na vier maanden van toewijding leek mijn hernia genezen te zijn. Mijn rug was nog zwak en gevoelig, maar de tinteling en verstijving in mijn been en bil waren verdwenen. De fysiotherapeut adviseerde me om het hardlopen langzaam weer op te bouwen, omdat dit juist kon bijdragen aan het herstel van de tussenwervelschijven. In het begin was het spannend, maar nu gaat het weer uitstekend.

Ik ben ongelooflijk dankbaar voor het feit dat mijn hernia is genezen. Ik besef dat velen niet dezelfde kans hebben en zelfs geopereerd moeten worden, zonder garantie op volledig herstel. Ik heb nu uit eigen ervaring geleerd hoezeer een hernia je hele leven kan beïnvloeden. Het kost een enorme hoeveelheid energie en is voortdurend aanwezig.

Ik schrijf deze blog, om iedereen in een vergelijkbare situatie
wat vertrouwen te geven en te laten weten dat er hoop is, zelfs als je er online weinig over kunt vinden. Wellicht dat deze website jou ook kan helpen: www.lagerugpijn.nl 

 
 Vertrouw op het buitengewoon krachtige zelfhelende vermogen van je lichaam!
Wil je jouw verhaal met me delen of heb je behoefte aan contact? Schroom dan niet en mail of stuur me een appje.